Klapstuk braden
Klapstuk braden is een heerlijke manier om dit stuk vlees te garen. Door de langzame garing komt het vlees mooi tot zijn recht en blijft de smaak heerlijk zacht. Het lekkerst is om klapstuk met wat ui te bereiden. Het braden van de klapstuk doe je als volgt:
- Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius;
- Snijd wat ui en peen in stukjes, afhankelijk van hoeveel u wenst;
- Zet een braadpan op het vuur en laat hier een klontje roomboter in smelten;
- Als de boter gesmolten is, braadt u het klapstuk op een gemiddeld tot laag vuur aan totdat deze aan beide kanten mooi bruin kleurt;
- Haal het klapstuk uit de pan en gooi de ui en peen in de pan;
- Na een minuut of 5 legt u het klapstuk terug in de pan en brengt u deze op smaak met wat peper en zout (eventueel kunt u hier ook wat bier of wijn aan toevoegen);
- Die het deksel op de pan en zet deze in de oven;
- Laat het klapstuk per 500 gram 2,5 uur in de oven staan (een stuk van 1,5 kilo gaat dus 7,5 uur de oven in);
- Na de juiste braadtijd haalt u de pan uit de oven en snijdt u het klapstuk in gelijke plakken en serveert u deze.
Klapstuk koken
Het koken van klapstuk is vrij gemakkelijk en kost niet heel veel moeite. Het enige wat het u kost is wat tijd. Om klapstuk te koken breng je 1 tot 1,5 liter water aan de kook. Heeft u een zeer groot stuk, voeg dan wat meer water toe. Het belangrijkste is dat het vlees onder water staat. Voeg hier wat zout of een bouillonblokje aan toe. Als het water kookt, voegt u het stuk vlees toe en dit laat u zachtjes koken gedurende 60 tot 90 minuten. Langer is echter geen probleem, maar 60 minuten is wel echt een minimum.
Mocht je groente(n) willen toevoegen aan het stuk vlees, dan kunt u dat nu doen. De traditionele hutspot groenten zijn ideaal hiervoor, oftewel aardappels, wortels en ui. Laat dit geheel vervolgens nog zo’n 30 tot 60 minuten doorkoken. Zo komt u op een kooktijd van in totaal 90 tot 150 minuten. Hoe langer je klapstuk kookt, hoe meer de smaak tot zijn recht komt.
Als het stuk vlees gekookt is, haalt u het uit de pan en dept u het droog. Vervolgens snijdt u deze in gelijke plakken en kunt u het vlees serveren. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om op smaak te brengen.
Klapstuk stoven
Klapstuk stoven doet u los van het bereiden van de aardappelen, penen en uien. Deze kookt u apart. Voor het lekkerste resultaat, neemt u uitgebreid de tijd om klapstuk te stoven. Het stuk vlees wordt op deze manier heerlijk zacht, mals en vol van smaak.
Om klapstuk te stoven begint u met wat roomboter te laten smelten in een braadpan op hoog vuur. Als de boter gesmolten is, draait u het vuur iets lager en braadt u het stuk rondom aan. Het stuk rundvlees moet rondom net aan dichtgeschroeid zijn en mooi bruin zijn. Wees hier voorzichtig mee, want als je het te hard aanbraad, zal het stuk helaas nooit volledig tot zijn recht komen. Kortom, liever te zacht dan te hard.